• Slider 1

  • Slider 2


Tips van Barry

Terug naar overzicht

De 6 beste manieren om je dieet te laten mislukken

De 6 beste manieren om je dieet te laten mislukken

 

Je kunt elke maandag opnieuw op dieet gaan... en op donderdag ontdekken dat het alweer mislukt is. Ontdek de zes manieren waarop jij je dieet kunt laten mislukken. Gegarandeerd!

 

1. Dit keer doe je het helemaal anders!

Je ontbijt ineens met groene smoothies of gebakken eieren. Je luncht met salade en 's avonds eet je quinoa en linzenburgers met spinazie.

Heel lekker, heel gezond, maar wel ... ehm... anders. En dat is nou net waar het mis gaat. Alles in één keer veranderen hou je niet vol! Het is veel gemakkelijker om gewoontes stuk voor stuk aan te pakken. Het resultaat komt dan misschien minder snel, maar het komt er wel. En het volhouden gaat bijna vanzelf.

 

2. Je eet NOOIT meer …

Dit is je goede voornemen: je eet nooit meer chips. En trouwens ook nooit meer chocolade.

Ook hier gaat het gegarandeerd mis! Want door elk verbod ontstaat verleiding. Alles wat je jezelf verbiedt, gaat rondzingen in je hoofd en wordt alleen maar aantrekkelijker. Leg jezelf geen verboden op. Stel hooguit regels hoe vaak en hoeveel je van 'verleidingen' wilt eten. Bijvoorbeeld: chips mag, maar alleen in het weekend en alleen een klein zakje/bakje.

 

3. Je gaat lekker laat naar bed

Een tekort aan slaap is een bewezen risicofactor voor overgewicht.

Waarschijnlijk zorgt een slaaptekort en het verstoren van je biologische klok ervoor dat je stofwisseling daalt. Maar er zit nog een andere kant aan: als je moe bent, heb je de neiging om je vermoeidheid ‘weg te eten’. Vooral suiker geeft je dan weer snel een kick, zodat je er weer even tegen kan. Helaas is het effect van suiker ook weer snel uitgewerkt. Vroeger naar bed voorkomt snoepen!

 

4. Dat glaasje wijn moet kunnen

Natuurlijk moet je jezelf geen wijn verbieden (zie punt 2), maar het is wel slim om alcohol te matigen als je aan de lijn doet. Niet alleen levert zo'n glas wijn je flink wat calorieën, het zorgt er ook voor dat je eetlust toeneemt en dat je remmingen minder worden. Voor je het weet, ga je snacken of beloof je jezelf om de volgende keer écht je best te doen.

 

5. Ik eet alles mager

Kiezen voor vetvrij beleg, voor halvarine, sla zonder dressing en 20+ kaas... Dat is niet slim. Mager eten is echt achterhaald! Een mens heeft vet nodig in zijn voeding, vanwege de gezonde vetten en de vetoplosbare vitaminen die in vet eten voorkomen. Zonder vet kun je niet. En nog iets: vet geeft verzadiging en is ook nog eens de perfecte drager van smaak. Proef maar eens het verschil tussen een tomatensaus zonder scheutje olijfolie en met. Als je heel mager eet, wordt je eten er echt niet lekkerder op. En dan weet je zeker dat je je dieet niet volhoudt.

 

6. Ik vind het zielig voor mezelf

Het is niet eerlijk: al jouw vrienden kunnen alles eten en zijn hartstikke slank, terwijl jij altijd op dieet moet! Ja, je vindt dat je moet lijnen, maar je motivatie komt niet van binnenuit. Het voelt als een straf die je van buitenaf wordt opgelegd. En straf is nu eenmaal niet de beste motivatie om gedrag écht te veranderen. Wees eerlijk naar jezelf. Kunnen jouw vrienden écht alles eten? Of stoppen ze gewoon na twee bitterballen in het café, terwijl jij dan nog het schaaltje noten leegeet? Zet de knop om. Zie gezond eten niet als zielig, maar als een manier om goed voor jezelf te zorgen. Maak het lekker, maak het niet te streng en hou de balans in de gaten. Net zoals je vrienden doen

 

Gezond eten is niet zielig

Karine Hoenderdos | Gepubliceerd: 24-03-2014 | Gewijzigd op: 28-03-2014