• Slider 1

  • Slider 2


Tips van Barry

Terug naar overzicht

Zegt de kleur van het brood iets over het vezelgehalte?

Vroeger gebruikte men een ezelsbruggetje om de hoeveelheid vezels van het brood aan te geven; hoe donkerder het brood, des te meer vezels het bevat. Die stelregel zit er bij de meesten nog stevig ingegoten.  Maar dat gaat vandaag de dag niet meer op door het gebruik van smaakmakende ingrediënten als moutmeel en gekarameliseerde suiker, óf door toevoeging van kleurloze vezels aan wit brood.

Deze ontwikkelingen geven dus een geheel andere kijk op de oude stelregel. Want de kleur van een brood zegt nu dus niets over het gehalte aan voedingsvezel, vitamines en mineralen. 

                                                                

Wil je weten of een brood vezelrijk is, kijk dan op het etiket. Daar staat hoeveel vezels het brood bevat.

 

En brood bij de bakker dan? Daar zit vaak geen verpakking om met etiket. Dat is wettelijk geregeld. De bakker moet zich houden aan duidelijk omschreven regels. Ze worden dan ook regelmatig - onaangekondigd en soms anoniem – gecontroleerd. Worden daar overtredingen in geconstateerd, wordt dat gezien als delict en kunnen de boetes hoog oplopen en zelfs de vergunningen worden ingetrokken.

 

Welk brood kun je nu het beste eten? Eigenlijk alle soorten brood. Om aan je dagelijkse hoeveelheid vezels te komen is volkorenbrood veruit de beste keus.

 

Moutmeel is gemaakt van gekiemde tarwe- en gerstekorrels. Tijdens het kiemen van deze granen wordt het omgezet in maltose. Dit is een soort suiker en zorgt voor een zoete smaak, het beter rijzen van het brood en de malsheid van het brood. Daarom wordt dit gebruikt in brood. Voor sommige soorten moutmeel worden de gekiemde korrels geroosterd (gebrand). Resultaat: moutmeel, dat brood op een natuurlijke manier een donkere kleur en een lichtzoete smaak geeft. Maar het moutmeel heeft vrijwel geen effect op de voedingswaarde van een brood.

 

De tip van Barry:  Kies ook bij brood bewust! Neem bij voorkeur altijd volkorenbrood en laat je niet misleiden door de prachtige verpakkingen. Want de kleur zegt niets over het vezelgehalte in brood.

 

Heeft u vragen? Mail dan naar info@smart2move.nl